Program för Demokrativeckan

Här hittar du program för hela Demokrativeckan och vad som händer runtom i Värmland för att uppmärksamma Demokratin 100 år.

För lärare och skolpersonal

Använd gärna Demokratistugan i din undervisning! Mellan den 20 september till den 27 september anordnas massor av spännande samtal och föreläsningar på teman som integration, valfrågor, rättigheter för personer med funktionsnedsättning, medias roll i demokratin och mycket mer.

Du som lärare kan välja ut några särskilda pass att titta på med din klass, eller låt eleverna själva välja vad som intresserar dem mest. Följ gärna upp med gruppdiskussioner kring vad ni hört.

Kommittén för demokratin 100 år har tagit fram övningar som kan användas som underlag i samtal om demokrati. De kommer både att finnas på plats i stugan och du hittar dem i digitalt format här:

Välkommen till Demokratistugan | Vår demokrati (vardemokrati.se)


Meddela oss om aktiviteter

Vi uppmuntrar alla aktörer inom olika sektorer i länet att bidra med aktiviteter, stora som små, för att ingå i det nationella firandet av den svenska demokratin 100 år.

Anmäl din aktivitet till oss på Länsstyrelsen Värmland senast den 3 september så lägger vi in den som en del i programmet. till 

Bild Extremism word cloud concept. Vector illustration

Måndag 20 september

Demokrativeckan öppnas med ett ”Demokratispaning Värmland”. Du kan också lyssna till ett lunchsamtal om förebyggande av våldsbejakande extremism i Värmland, möta förtroendevalda på vissa orter och lyssna till demokratisamtal med värmländska riksdagsledamöter.

Bild konst

Tisdag 21 september

Ta del av ett seminarium om demokratiska företag, ett lunchsamtal om kulturens roll för demokratin, digital föreläsning med Jack Werner och mer spännande programpunkter.

Bild röstkort

Onsdag 22 september

Nästa år, 2022, är det val till kommun, region och riksdag. Men hur går det egentligen till och hur tänker förstagångsväljare inför kommande val? Samtal om detta och mer händer i Värmland under onsdagen.

Bild anslagstavla

Torsdag 23 september

Dagen innehåller bland annat en ”Hållplats idéburen” med ett samtal som har fokus på civilsamhällets roll för demokrati och tillit. Du kan också låna en politiker på Kils bibliotek och vara med när vi besöker några platser i Värmland av

Bild wooden cubes with exclamation marks and a question markscaled

Fredag 24 september

Dagen bjuder på miljöfrukost, möten med förtroendevalda, teater och seminarium och samtal om frågan om alla vara delaktiga i politiken på lika villkor? Är politiken tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Bild Demokratistugan

Demokratistugan 25-27 september

Som en del i arbetet med att uppmärksamma och höja kunskapen om demokratin har kommittén Demokratin 100 år tagit fram en Demokratistuga som kommer till Karlstad som avslut på Demokrativeckan. Håll också utkik på övriga aktiviteter ute i länet dessa

Övriga aktiviteter

Vissa aktiviteter pågår under hela veckan eller äger rum före eller efter Demokrativeckan men är en del av Demokratisatsning Värmland. Här hittar du mer information.