Onsdag 22 september

Bild röstkort

Nästa år, 2022, är det val till kommun, region och riksdag. Men hur går det egentligen till och hur tänker förstagångsväljare inför kommande val? Samtal om detta och mer händer i Värmland under onsdagen.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 09.00-12.00 och kl. 13.00-16.00 Arvika kommuns nya översiktsplan

Välkommen till Torget Arvika, kl. 9.00-12.00 och Klässbols lanthandel kl. 13.00-16.00 för att diskutera kommunens nya översiktsplan med samhällsbyggnadsavdelningen.

Mellan kl. 09.00-13.00 kan du också träffa överförmyndarkansliet och andra kommunala verksamheter.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 09.30-10.00 Film – Hur utvecklades demokratin i Värmland? – Svaren finns i arkiven

När man skall berätta om demokratins utveckling i Värmland finns ingen webbsida, ingen Facebook-grupp eller någon app att gå till. Men vi har istället en annan mycket säker och mångsidig källa – nämligen arkiven. Lyssna till arkivpedagog Olle Nilsson som, från Arkivcentrum Värmland, berättar om en banbrytande tid i vår historia.

En film som visas en del av Region Värmlands fullmäktigesammanträde.

Sänds digitalt via följande länk:

https://play.quickchannel.com/play/vci730k

Observera att detta är cirkatider!

———————————————————————————————————————————–

Kl. 10.00-14.00 Möt förtroendevalda i Arvika kommun

Kom och träffa lokala politiker i Arvika kommun i Stadsparken.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 10.30-11.00 Film – Demokratins framtid och utmaningar

Hur står det egentligen till med demokratin idag och vilka utmaningar står den inför? Lyssna till Katarina Barrling, docent vid Uppsala universitet och en av redaktörerna till antologin Demokratins framtid, berätta om demokratins utmaningar.

Digital föreläsning som visas som en del av Region Värmlands fullmäktigesammanträde.

Sänds digitalt via följande länk:

https://play.quickchannel.com/play/vci730k

Observera att detta är cirkatider!

———————————————————————————————————————————–

Kl. 12.00 Lunchsamtal – Varje röst räknas!

Lyssna in på ett samtal om valet och att välja. Hur arrangeras de allmänna valen och hur upplever blivande förstagångsväljare att de ska rösta första gången. Vad är viktigt för dem? Upplevs våra allmänna val idag att vara en möjlighet till att påverka? Engagerar den lokala och regionala politiken?

Deltagare: Christina Olsson, Grums kommun, Isabelle Pallin, förstagångsväljare, Andreas Öjehag, forskare Karlstads universitet. Beatrice Högå, moderator.

Samtalet sänds på Facebook – gå till evenemanget via följande länk: https://fb.me/e/2wEp8qLNu

Arrangör: Länsstyrelsen Värmland i samarbete med ABF Värmland.

———————————————————————————————————————————-

Kl. 13.00-18.00 DigidelCenter – Sysslebäcks bibliotek

På Torsbys DigidelCenter har man valt att fokusera på individens behov för att öka deras självkänsla och intresse för de digitala verktygen. 

På DigidelCenter i Torsby och Sysslebäck kan invånarna få hjälp med digitala tjänster och teknik. Det kan vara allt från att lära sig hantera e-post, Facebook eller hur Utforskaren på datorn fungerar. Eller hur man skapar bokmärken i webbläsaren och organiserar sina digitala bilder i datorn och på surfplattan. Handledningen är individuell, så alla frågor är välkomna.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 14.00 Landshövding Georg Andrén och lokala politiker

Plats: Torsby bibliotek

———————————————————————————————————————————–

Kl. 14.00 Bio – Vår digitala planet 2 – Ser du storebror? (58 min, 11 år, fri entré)

Vår digitala planet är en UR-producerad dokumentärserie i tre delar som nominerades till Prix Europa 2020 i kategorin Bästa TV-dokumentär.

Med sensorer, kameror och storskalig datainsamling uppstår möjlighet att effektivisera viktiga samhällsfunktioner inom allt från sjukvård och utbildning till transporter och brottsbekämpning. Några av jordens mest digitaliserade länder – Estland, USA och Kina – har valt helt olika sätt att tillämpa tekniken, och för att tackla de integritetsfrågor som uppstår.

Vilka är de olika aktörerna och de olika drivkrafterna bakom vår alltmer uppkopplade och övervakade värld? Vad är vi beredda att offra av vårt privatliv för ökad bekvämlighet och trygghet? Och när övergår utvecklingen till ett oönskat övervakningssamhälle?

Plats: Arenan, Bibliotekshuset Karlstad

Fri entré!

Information finns också på Värmlands Biografsnätverks hemsida.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 14.00 Dramatisering – Hackebackeskogen

Lilian Nilsson och Yvonne Olofsson dramatiserar den norska barnsagan och Malin Hovlund sjunger sånger till.

Under Coronapandemin när gränsen var stängd började Lilian och Yvonne, som båda arbetar med barn och ungdomar, intressera sig för norsk barnlitteratur (Teskedsgumman, Hackebackeskogen och Karius och Baktus) och fann det inspirerande med sagor som tar sig över gränser oavsett om dessa är stängda eller inte. De började då göra korta filmer och la ut dem på Facebook. Under demokrativeckan kommer dessa filmer tillsammans med bilder och föremål finnas utställda på Årjängs bibliotek.

Plats: Årjängs bibliotek

Föranmälan till demokrati@arjang.se eller 0573-139 02. 

———————————————————————————————————————————–

Kl. 14.00-14.45 ”Inte glömma, inte minnas”

Projektet ”Inte glömma, inte minnas” ägs av Kulturens bildningsverksamhet och är ett demokratiprojekt. Det består av en föreställning som baseras på Eva Thorstenssons bok med samma namn om en av förintelsens överlevande, Flora Gladh.

Välkommen att lyssna till högläsning ur boken och mer om projektet.

Plats: Kils bibliotek (i eller utanför på bibliotekstorget)

———————————————————————————————————————————–

Kl. 14.00 Föreläsning – Från disco-performance till abort-utställning

Föreläsning med konstgruppen OTALT. Föranmälan till line.blomstrand@regionvarmland.se

Plats: Kyrkeruds folkhögskola

———————————————————————————————————————————–

Kl. 15.00-17.00 Språkcafé – Kils bibliotek

Vill du träna din svenska? Då kan du vara med på bibliotekets första språkcafé. Temat för denna träff är demokrati. Även du som redan talar svenska är välkommen.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 16.00 Trygghet på landsbygden – hur kan vi samexistera med stora rovdjur? (70 min)

Att känna sig trygg i sin boendemiljö, känna tillit till myndigheter och ha möjlighet till inflytande och delaktighet i frågor som rör ens närområde är viktiga demokratifrågor. Många perspektiv och intressen ska tillgodoses när det kommer till viltförvaltning. Samtidigt finns många känslor inför frågan såsom oro, otrygghet, misstro och ilska. Känslor som media, politiker och myndigheter kan spä på eller dämpa.

Hur kan vi skapa förutsättningar för dialog som kan öka förståelsen för de olika perspektiven? Hur kan känslor som oro och otrygghet tas om hand utan att avfärdas? Hur kan tillit till och förståelse för myndigheternas roll och uppdrag öka utan att invånare på landsbygden känner sig överkörda?

Välkomna till ett digitalt seminarium och samtal med fokus på viltförvaltning som en landsbygdsrelaterad demokratifråga.

Deltagare:

Roger Brodin, politisk företrädare i Viltförvaltningsdelegationen (VFD)

Erik Forsberg, representant för ägare och brukare och jordbruksmark i VFD

Anna-Lena Knutsson, politisk företrädare i VFD

Tobias Eriksson, kommunalråd Sunne kommun

Jan Bergstam, representant för naturvårdsintresset i VFD

Maria Falkevik, rovdjursansvarig Länsstyrelsen Värmland

Bernard le Roux, samtalsledare/moderator

Du kan se seminariet via Länsstyrelsen Värmland youtube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=dwsxVH8SXiU

Seminariet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Värmland och projektet ”Samtalsforum (plattformar) för samexistens mellan människor och stora rovdjur”. Det sker på uppdrag av Europakommissionen och finansieras av Europaparlamentet. 

———————————————————————————————————————————–

Kl. 17.00 Demokraticafé med landshövding Georg Andrén och lokala politiker

Plats: Pilzsalen, Sysslebäcks bibliotek

———————————————————————————————————————————–

Kl. 18.00-20.00 Samtala med kommunledningen – Gunnerudsgården Östra Ämtervik

Kommunledningen i Sunne kommun bjuder under veckan in till samtal om utveckling och angelägna frågor i kyrkbyarna Gräsmark, Lysvik, Västra Ämtervik och Östra Ämtervik.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 18.30 Filosofiskt café – Platons demokrati och dagens

Plats: Arvika bibliotek

———————————————————————————————————————————–

Kl. 19.00 Bio – Kamrater! (120 min, 15 år, 100 kr)

Historiska filmklubben på biografen Arenan kommer att visa filmen Kamrater! Efter filmen blir det samtal med Kristian Petrov, idéhistoriker från Karlstads universitet.

Året är 1962 i staden Novotjerkassk nära Svarta havet i Sovjetunionen. Ljudmila är partifunktionär och trosviss kommunist som kämpat för de stalinistiska idealen i Stora fosterländska kriget (annorstädes känt som Andra världskriget). Med hennes starka övertygelse att det arbete hon utför kommer hjälpa till att skapa det kommunistiska samhället följer också ett förakt riktat mot alla former av dissidenter.

Men i samband med demonstrationer knutna till en strejk vid stadens fabrik för tillverkning av diesellokomotiv bevittnar Ljudmila hur obeväpnade arbetare skjuts ned av militären och utsända från KGB. Incidenten är numer känd som Massakern i Novotjerkassk och skördade (enligt den officiella utredningen) 26 dödsoffer och 87 skadade.

I tumultet som uppstår när överlevande flyr från blodbadet tappar Ljudmila bort sin dotter. Hennes liv och övertygelser rämnar. Trots att staden är utsatt för blockad, pågående massarresteringar av deltagare från demonstrationen (varav många dömdes till döden eller långa fängelsestraff) och myndigheternas försök att mörklägga massakern letar Ljudmila frenetiskt efter sin dotter. Oavsett utgången på sökandet kommer hennes liv aldrig bli detsamma igen.

Plats: Arenan, Bibliotekshuset Karlstad

Kostnad: 100 kr

Information finns också på Värmlands Biografsnätverks hemsida.

———————————————————————————————————————————–

Kl. 20.00 Digitalt – cirka 18 månader.

en tragikomedi om Nils Granberg.

Digital världspremiär www.varmland.bio den 22 september klockan 20.00 och kommer att kunna ses en tid framåt.

En tragikomedi som suddar ut gränserna mellan dokumentär och fiction om psykisk ohälsa/inre kaos/inre känsloliv. I filmen, så spelar Nils Granberg sig själv och är sig själv, under själva filmens handling. En metod att försöka ta reda på vem man verkligen är.

”Nils” har försökt att avsluta sitt liv X antal gånger. Efter X antal år av X antal besök på psykiatrin öppen vård och psykakuten, har ”Nils” nu bestämt sig för att få ordning på sitt liv, med hjälp av rutiner, medicinering gällande sin psykiska ohälsa och att börja om på ruta ETT. ”Nils” blir tvungen att även ta itu med sitt förflutna, för att kunna gå vidare i livet.

En kamp om överlevnad, acceptans, viljestyrkan, att inte ge upp och den ”eviga” väntan på ”svar”.

Nils Granberg har arbetat med filmen i 3 år och han har producerat, regisserat, skrivit manus, fotat, klippt, gjort musiken och spelar/agerar/är huvudkaraktären ”Nils” i filmen. Över 200 timmar film, filmades under dessa 3 år i skapandet, dag och natt.

På bilden: Nils Granberg.

———————————————————————————————————————————–